Lökéshullám kezelés és terápia

Lökéshullám kezelés és terápia

 

Világszínvonalú eljárás könyök, váll, nyak, csípő és sarok fájdalmak ellen. A csupán néhány éve kifejlesztett lökéshullám készülékek elsősorban különböző mozgásszervi panaszok, betegségek kezelésére alkalmasak.

 

­­MIRE IS HASZNÁLHATÓ A LÖKÉSHULLÁM KEZELÉS?

 

Az ESWT az Extracorporal Shock Wave Therapy, vagyis Testen Kívüli Lökéshullám rövidítése. A csupán néhány éve kifejlesztett lökéshullám készülékek elsősorban különböző mozgásszervi panaszok, betegségek kezelésére alkalmasak, (a készülék fizikai elve egyébként egyezik azzal, amellyel pld. vesekőzúzást is végeznek) A gyógyszerekkel, injekciókkal vagy műtéti beavatkozásokkal ellentétben nem terheli a szervezetet és alkalmazásának nincs semmilyen káros mellékhatása.

 

Túlterhelés, kopás miatti fájdalom: Az inak és ínszalagok, valamint az ízületek krónikus fájdalma a túlterhelés és kopás következtében lép fel. Ennek következményei a fájdalom mellett: alvászavarok, korlátozott mozgásképesség, szteroid injekciók, túlzott fájdalomcsillapító fogyasztás.

A lökéshullám terápiás készülékek, gyors, és operációs beavatkozást nem igénylő fájdalomterápiát kínál a mozgásszervi betegségekben szenvedőknek.

 

A radiális lökéshullám kezelés megfizethető áron nyújt megfizethetetlen előnyt: a könnyed mozgás szabadságát.

 

A radiális lökéshullám készülékek segítségével pneumatikusan gerjesztett lökéshullámokat gyakorlatilag fájdalomcsillapítás nélkül, nagy felületen, radiálisan egy szabadon mozgatható applikátor segítségével továbbítják a fájdalmas területre.

 

Lökéshullám kezelés Gyöngyösön, az LT Masszázs és Gerinc Központban, Gyöngyös, Bethlen G. út 69.

 

A lökéshullám terápiával meggyőző eredményeket értek el a szabadalmaztatott technológiát használó orvosok, terapeuták, többek között az alábbi mozgásszervi betegségek kezelésében:

 

 • teniszkönyök
 • golfkönyök
 • meszes váll
 • csípőtáji fájdalmak
 • patellacsúcs-szindróma
 • Achilles-ín fájdalom
 • saroksarkantyú
 • akut, illetve tartós izomfájdalmak
 • talpfájdalom
 • krónikus ínszalag- ízületi tok irritációk, gyulladások
 • akut és krónikus fájdalom a háton, a vállon, nyakon stb.

 

 

 

KINEK AJÁNLOTT A LÖKÉSHULLÁM KEZELÉS?

 

Gyakori kérdésként jelentkezik a beteg részéről, hogy kik is az ideális alanyai a lökéshullám kezelésnek. Mint korábban is hangsúlyoztuk, a túlterhelés (vagy más statikai zavar) következményeként kialakult gyulladásos ízületi-, ízület körüli-, fájdalom szindrómák a „leghálásabb” területei az ESWT kezelésnek.

 

Lökéshullám kezelés alkalmazási területei

 

 • Sarokfájás ( sarokcsőr, sarok csontkinövés), de helyesebben plantaris fasciitis
 • Achilles ín fájdalom (tendinitis, tendinopathia)
 • Váll fájdalmak bizonyos területei (bursitisek, ill sebészileg nem kezelendő váll szindromák)
 • Izom és ín sérülések korai és késői rehabilitációja
 • Masszázsterápiára nem, vagy rosszul reagáló izom csomók (myogelózisok)
 • Bizonyos talp fájdalmak (lábközépcsont- metatarsus fájdalmak)
 • Tenisz és golf könyök (epicondylitis lateralis és medialis)
 • Lágyék húzódás (NEM sérv!), azaz pontosan adductor tendinopathia
 • Derék és hátfájások egyes válfajai
 • Akut, illetve tartós izomfájdalmak
 • Nyak és fejfájások bizonyos válfajai

A felsorolás messze nem teljes. A tapasztalatok bővülésével egyre több olyan kórkép kerül látóterünkbe, ahol a lökéshullám (ESWT) terápia eredményesen járul hozzá a kezeléshez.

Azok a betegek, akiknél a konzervatív kezelés egyéb formái nem hoztak kielégítő eredményt (legyen az steroid injekció sorozat, RTG besugárzás, a fiziko-terápia más válfajai, esetei, korábbi sebészi beavatkozás), ideális alanyai lehetnek a kezelésnek.

 

A KEZELÉSEK TECHNIKÁJA

 

A kezeléshez komolyabb előkészület nem szükséges, a kezelt testtájék tökéletes eléréséhez a beteget megfelelően kell fektetni, ill. bizonyos kezeléseknél ültetni. Tekintettel arra, hogy többnyire sorozat kezelésekre van szükség, az egyes gyógyító beavatkozások időtartama 5-10 percnél nem hosszabb.

 

A lökéshullám kezeléssel gyógyítandó testrészt nyugalomba helyezzük, biztonságosan megtámasztjuk, majd a bőrfelületet szabaddá tesszük (harisnya, ruha nem fedheti a területet). A kezelendő területre, ill. esetleg a kezelő fej apicalis részére UH gélt helyezünk, amely a gyógyító energia (lökéshullám) áthatolását a bőrön nagyban segíti. A kezelés választott energiáját a testtájékhoz, az adott beteg anatómiai adottságaihoz igazítjuk. A kezelés előrehaladtával az energia sűrűség (másképpen fogalmazva a kezelés erőssége) fokozatosan emelhető.

 

A 2.- 3. kezelésnél már a csökkenő fájdalmak miatt eleve magasabb energia sűrűséggel, azaz erősebben kezelhetünk. Ez azért fontos, mert minél erősebben kezelünk (persze a „biztonságos zónában”), annál gyorsabban várható a jó eredmény.

A kezelést követően – természetesen – semmilyen komoly megfontolásra, vagy kiegészítő teendőre nincs szükség. A beteg hazamegy és a következő kezelésig nincs teendője. A kezelés napján – olykor – szükség lehet a kezelt terület helyi hűtésére, amely azonban többnyire a gyulladásos ízületi, vagy más betegség természete miatt amúgy is javasolt.

 

A LÖKÉSHULLÁM KEZELÉSEK GYAKORISÁGA, IDŐTARTAMA

 

Sajnos mivel élő szövetekkel, biológiailag eltérően viselkedő egyénekkel dolgozunk, pontosan senki sem tudja, hogy egy adott beteg (még azonos kórkép esetén is!!) hogyan reagál a kezelésre. Tendenciák természetesen, a nagyszámú eredményesen kezelt betegektől származó statisztikákon alapulva, vannak.

 

Tapasztalatom szerint egy-két kezelés (talán csak egyes frissen kialakult, nem súlyos sportsérülés lehet kivétel) általában nem hozza meg a sikert. Saját betegeim kezelési tapasztalatai szerint 5-10 kezelés – néha 15 is – mindenképpen szükséges (többnyire 4-5 napos időközönként, vagy heti sűrűséggel), hogy a kellő gyulladáscsökkenés, ill. az ezt kísérő fájdalom csökkenjen.

Maguk a kezelések, leszámítva a mindenképpen szükséges orvosi dokumentációt általában 5, ritkábban 10 percesek. Ha két területet kezelünk (előfordul, hogy a beteg sarok, váll, vagy Achilles-ín betegsége ilyen), akkor természetesen a kezelés kétszer annyi ideig tart. Szerencsére szakmailag általában nincs ellenjavallata a két terület egymás után, azaz gyakorlatilag egy időben történő kezelésének, hiszen utána a betegnek semmilyen érdemi utókezelésre nincs szüksége.

Javasoljuk azonban, hogy amennyien szükséges gyógytorna, frissítő akár aroma olajos masszázsokkal könnyíteni a testet, illetve az érintett területeket.

 

FÁJDALMAS-E A LÖKÉSHULLÁM KEZELÉS?

 

Sokszor és különböző formában vetik fel ezt a kérdést a kezelés előtt álló, ill. azt latolgató betegek. Ha azt mondanám, hogy kellemes, nem mondanék igazat.

A pár perces (5, maximum 10 perc) kezelések TOLERÁLHATÓ kellemetlenséggel járnak. Ahhoz, hogy a fájdalmas, gyulladt szövetek reakciója megszűnjön, ezáltal a panaszok csökkenjenek, ezt az átmeneti kellemetlenséget érdemes vállalni. Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, hogy azokkal a panaszokkal kell a kezelés kapcsán számolni, amit a beteg akkor érez, amikor a fájdalmas ízületet terheli.

 

Néhány perc kellemetlenség a jobb hatásért

 

Az érzéstelenítésben végzett kezeléseknek – a számtalan külföldi tapasztalat alapján – lényegesen rosszabbak az eredményei (lassabb, elhúzódóbb gyógyulási folyamat), mint a lökéshullám kezelés hagyományos módon elvégzett sorozatainál. Ennek ma már az élettani-biológiai okát is tudjuk: az idegvégződéseken a kezelés során olyan anyag szabadul fel, amely a fájdalomérzetet csökkenti (ezért érezzük a kezelés végét jobbnak, mint az első lökéshullámok elnyelődésekor jelentkező érzetet). Ha tehát a kezelés mondjuk altatásban történne (ez technikailag egyébként is nehéz lenne, ill. az altatás maga is rejthet veszélyeket), akkor a lökéshullám kezelés lényegesen szerényebb eredményekkel járna.

 

Érdemes tehát azt a néhány perc kellemetlenséget vállalni, mert a kezelés végleges eredményei ezt feltétlenül igazolják.

 

r

Kedves Vendégeink! Tájékoztatjuk, hogy az Önök által lefoglalt időpont GYÓGYÍTÁSNAK NEM MINŐSÜLŐ KÖZÉRZETJAVÍTÓ TEVÉKENYSÉGRE ÉRVÉNYES! Szolgáltatásunk nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást és kezelést!